تفاوت شمش طلا با طلای آبشده
شما هم قطعا مانند بسیاری دیگر بارها و بارها پیش آمده که طلایی خریداری نموده و یا قطعه طلایی به فروش رساندهاید. زمانی که به طلا فروشیها مراجعه میکنید، اصطلاحات بسیاری را میشنوید که ممکن است معانی بسیاری از آنها را ندانید یا کم و بیش فقط با مفهوم کلی آن آشنا باشید و به همین دلیل کنجکاو باشید تا در مورد این موارد اطلاعات بیشتری کسب کنید. یکی از معروفترین مواردی که همه ما تا حدودی با آن آشنایی داریم، شمش طلاست و اکثریت ما میدانیم که شمش طلا چه شکل و شمایلی دارد و در چه مواردی استفاده میشود. اصطلاح دیگری که در مورد طلا بسیار مورد استفاده است، طلای آب شده میباشد. اگر حتی سری هم به بازارهای طلافروشی زده باشید بارها و بارها این دو اصطلاح را شنیدهاید. بسیاری تصور میکنند این دو اصطلاح به یک معنی است و تفاوتی در ماهیت این دو وجود ندارد. اگر علاقمند هستید تا به تفاوت شمش طلا با طلای آبشده پی ببرید، با ما در ادامه این مطلب از سری مطالب جواهرات در وبسایت پرامون همراه باشید.
همان طور که گفتیم بسیاری تصور میکنند که طلای آب شده با طلایی که شمش نامیده میشود، یکی است و بسیاری هم معتقدند نباید این دو را باهم یکی کرد و باید بین آنها تفاوت قائل شد. حال قصد داریم تک تک این اصطلاحات را برای شما باز کنیم تا شما به معانی دقیق این دو اصطلاح ببرید.
طلای آبشده چیست؟
اگر امروز به بازارهای طلا سری بزنیم، اصطلاح طلای آبشده را بسیار میشنویم. نام این بازار همواره به عنوان یک بازار بسیار پرسود بر سر زبان افراد فعال در حوزه طلا و جواهر و همین طور سرمایهگذاران بخش طلا جاری است و بسیاری هم علاقمند به حضور در این بازار هستند. احتمالا این دیالوگ را هم زیاد شنیده باشید که ” اگر پول دستم بیاید، سریعا اونو تبدیل به طلای آب شده میکنم “. حال این سوال ممکن است برای بسیاری پیش بیاید که چه سودی پشت پرده این بازار است که علاوه بر افراد حرفهای این بازار و سرمایه گذاران، مردم عادی هم به این بازار علاقمند شدهاند؟
در قیمت طلای آب شده اجرت و کارمزد در نظر گرفته نمیشود و به این نوع طلا مالیات تعلق نمیگیرد. همین موضوع باعث میگردد تا قیمت طلای آبشده بسیار پایینتر از طلای معمولی باشد و از این لحاظ بر روی کاغذ سود بیشتری را عاید خریدار کند. اما مسالهای که اینجا وجود دارد این است که اگر زیر و بم بازار را ندانیم و تبحر کافی در این امر نداشته باشیم، قطعا دچار ضرر هنگفتی خواهیم شد و ضررمان از ضرری که بابت مصنوعات ساخته شده از جنس طلا میدهیم، بسیار بیشتر خواهد شد.
پس بله خرید طلای آبشده قطعا به نفع ماست البته اگر زیروبم بازار را بشناسیم و به نکات مهم و ریز در این حوزه توجه کنیم. در ادامه مطلب ” تفاوت شمش طلا با طلای آبشده ” به معرفی طلای آبشده میپردازیم:
طلای آبشده که در زبان انگلیسی به Melt Gold معروف گردیده است از آبکردن طلاهای متفرقه به دست میآید. منظور از طلای متفرقه، طلاهای دستدوم و طلاهای شکسته است که امثال ما آن را به طلافروشی ها فروختهاند. زمانی که طلافروش، این دسته از طلاها را خریداری میکند آنها را برای بازگرداندن به چرخه تولید جواهرات به کارگاههای ذوب طلا میفرستد. طلاهای دستدوم و شکسته در این کارگاهها وارد کورههای مخصوص میشوند و به طلای ذوب شده تبدیل میگردند. حال ممکن است بپرسید که طلای ذوب شده چه شکل و شمایلی دارد؟
شکل و وزن طلای ذوبشده به چه صورت است؟
طلای ذوبشده میتواند ابعاد و وزنهای متفاوتی داشته باشد و در اینباره از قانون خاصی پیروی نمیکند اما عموما به صورت مفتول ساخته و عرضه میشود. همانطور که پیشتر نیز ذکر گردید، طلاهای دستدوم و شکسته به کورههای ذوب طلا وارد میشوند و زمانی که ذوب شدند در قالبهایی به شکل مفتول ریخته میشوند و تبدیل به یک قطعه طلای 18 عیار میشوند. مفتول بودن طلا این کمک را به طلاساز میکند که هر مقدار از طلا که نیاز دارد را از مفتول جدا کند و مابقی را دست نخورده باقی بگذارد. مفتول بودن طلای آب شده فواید دیگری هم دارد، به طور مثال حمل و نقل آن برای مردم عادی هم راحتتر از مواردی مانند شمش طلاست.
عیار طلای آبشده چقدر است؟
به دلیل اینکه اکثر طلای موجود در بازار از نوع 18 عیار یا 750 است، به تبع عیار طلای آبشده هم 18 است، اما ممکن است کمی کمتر یا بیشتر باشند. دلیل این موضوع این است که ممکن است همه طلایی که وارد کورهها می شود، از نوع 18 عیار نباشد و از طلاهای 14 یا 24 با آنها مخلوط شده باشد.
تفاوت شمش طلا با طلای آبشده در چیست؟
طلای آبشده با شمشهای طلا تفاوتهای بسیاری دارند و از منظر کلی شمشهای طلا ارزشی بالاتر از طلاهای آب شده دارند. اولین تفاوتی که بین طلای 18 عیار و آبشده وجود دارد این است که عیار این دو با یکدیگر متفاوت است. همان طور که ذکر گردید طلای آب شده از طلاهای 18 عیاری که ذوب شدهاند تهیه میشوند، اما عیار شمشهای طلا 18 عیار است و بسیاری به آن طلای خام نیز میگویند. پس اولین تفاوت این دو نوع طلا، در عیار آنهاست.
تفاوت دوم شمش طلا با طلای آبشده در این است که طلاهای آب شده فقط در ایران امکان مبادله دارند اما شمشهای طلا را میتوان در هر نقطهای از جهان مبادله نمود. به طلاهای آبشده گواهی استاندارد بین المللی طلا تعلق نمیگیرد و به همین دلیل نمیتوان آن را در کشورهای دیگر به فروش رساند.
دیگر تفاوتی که بین طلای آبشده و شمش طلا وجود دارد، در ابعاد این دو است. طلای آبشده همان طور که پیشتر نیز گفته شد، قاعده خاصی ندارد و در اشکال مختلفی موجود است، اما شمش طلا ابعاد بینالمللی و وزنی مشخص دارد. کارگاههای طلاسازی به همین دلیل راحتتر هستند تا از مفتول طلای آبشده استفاده کنند و هر اندازه که میخواهند ببرند و به اشکال مختلف دربیاورند، زیرا استفاده از شمش طلا در طلاسازی بسیار سخت است.
چهارمین تفاوتی که بین این دو وجود دارد این است که اعتبار شمش طلا در بازار بسیار بیشتر از طلای آبشده است و شما میتوانید با اطمینان بیشتری آنرا خریداری کنید. شمشهای شرکتی طلا عیاری مشخص دارند، اطلاعات آنها بر روی بدنهشان حک شده و تضمین شده با شما ارائه میگردند. بنابراین خرید شمش قطعا خریدی مطمئنتر از طلای آب شده است، زیرا شما برای کیفیت طلای آبشده تضمینی دریافت نمیکنید.
تفاوت آخر طلای آبشده با شمشطلا در اجرت آنهاست. برای شمشهای طلا از سوی اتحادیه طلا و جواهر اجرت و کارمزد خاصی در نظر گرفته شده که ثابت است و در همه طلافروشیها اعمال میشود اما طلای آبشده اجرت و کارمزد ندارد و به همین دلیل بیشتر مورد اقبال مردم و خریداران است.
حال ممکن است بپرسید پس طلای آبشده بخریم یا شمش طلا؟
طبق آنچه پیشتر ذکر شد، سرمایهگذاری بر روی یک کالای شرکتی و تضمین شده قطعا انتخاب درستتری است چون جای کلاهبرداری ندارد و شما میتوانید با اطمینان خاطر آنرا خرید کنید. اما خرید شمش قطعا برای کسی مناسب است که سرمایه بالایی در اختیار داشته باشد و بتواند این سرمایه را برای خرید شمش هزینه کند. اما افراد معمولی که درآمد بالا و توانایی چنین سرمایه گذاریهایی ندارند، قطعا طلای آب شده را انتخاب میکنند. حال ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که مگر شمشهای طلا هم گرمی نیستند؟
پاسخ این سوال مثبت است و شمشهای طلا در وزنهای پایین هم عرضه میشوند اما این شمشها اجرت بسیار بالایی دارند و به همین دلیل اقبال برای خرید آنها کمتر است و کمتر هم در بازار عرضه میشوند. در مقابل، شمشهای طلا هیچ اجرتی ندارند و هرکس به سرمایهگذاری در این بازار علاقه داشته باشد، میتواند ماهانه و با هزینه کمی که پس انداز میکند طلای آبشده خریداری نماید.
طلای آبشده برای خرید بهتر است یا مصنوعاتی که از طلا ساخته میشوند؟
اکنون ممکن است سوال کنید که طلای آبشده بخریم یا مصنوعات طلا؟ پاسخ این سوال بسیار ساده است. مصنوعات طلا به دلیل اینکه مشمول اجرت و هزینه ساخت میشوند به تبع گرانتر هستند و زمان فروش ضرر بیشتری نسبت به طلای آبشده دارند. در صورتی که طلای آبشده اجرت ندارد و به صرفهتر است. البته اگر یک طلافروش امین سراغ ندارید به شما توصیه نمیکنیم تا طلای آب شده بخرید، زیرا ممکن است فروشنده کلاهبردار از آب دربیاید و باعث ضرر شما شود.
طلای آبشده برای خرید بهتر است یا سکه طلا؟
همانطور که گفته شد، اگر طلافروش امین سراغ ندارید توصیه نمی کنیم که طلای آبشده بخرید و خوب اگر از این موضوع صرفنظر کنید، سکه طلا که تضمین شده و دارای اطلاعات و در پرس است، قطعا میتواند گزینه بهتری باشد، اما اگر طلای آبشده را از فردی میخرید که مطمئن هستید به دنبال سودجویی نیست، خرید طلای آبشده بهصرفه تر است.
خرید طلای آبشده قانونی است یا غیر قانونی؟
رئیس اتحادیه طلا و جواهر به تازگی اعلام نموده است که ما نمیتوانیم مردم را به عدم خرید کالایی مجبور کنیم، اما اگر شما غیرحرفهای هستید و از فرد غیر امین طلای آبشده میخرید قطعا خرید شما با ضرر و زیان همراه خواهد بود.
اگر مطالعه مطلب ” تفاوت شمش طلا با طلای آبشده ” برای شما مفید بود، با دیگر مقالات پرامون نیز همراه باشید: