همه چیز درباره الماس
زمانی که صحبت از سنگهای تزئینی که در جواهرات به میان می آید، نامهای متفاوتی به یاد ما میآید که سراسر زیبایی را در ذهن ما تداعی می کند. اما در این میان یک سنگ تزئینی وجود دارد که مانند ملکهای در بین این سنگها میدرخشد. این سنگ الماس نام دارد. همه ما نام الماس را شنیدهایم و کم و بیش با آن به عنوان یک سنگ ارزشمند که در جواهرات و طلا کاربردهای فراوانی دارد، آشنایی داریم. اولین چیزی که درباره الماس از ذهن همه میگذرد، ارزش و قیمت بالای آن در کنار زیبایی خیره کنندهاش است. الماس قرن هاست به عنوان یکی از گرانبهاترین سنگهای زینتی محسوب میشود که علاوه بر زیبایی خارق العادهاش به شفافیت، درخشندگی، سختی و دوام نیز شهرت دارد. در ادامه مطلب ” همه چیز درباره الماس “ با پرامون همراه باشید.
آشنایی با الماس
کلمه الماس از یک کلمه یونانی با نام adamas گرفته شده است که معنای آن بسیار به ماهیت الماس شباهت دارد. کلمه Adamas به معنای تسخیرناپذیر است که به احتمال زیاد ریشه در زیبایی و بافت الماس دارد. الماس یک سنگ شگفت آور و منحصر به فرد است که فقط از کربن ساخته شده است. به عبارت دیگر میتوان گفت تنها سنگی در جهان که فقط از یک عنصر تشکیل شده، الماس است که خاص بودن آن را بیش از پیش نمایان میسازد. الماس شبکه اتمی بسیار فشردهای دارد که باعث بوجود آمدن سختترین ماده مبتلور شده در تاریخ کره زمین شده است.
فرمول شیمیایی الماس همان کربن خالص یا C است اما بررسی هایی که محققان انجام داده اند نشان میدهد که حدود 96 درصد سنگی که الماس نامیده میشود از کربن تشکیل شده و مابقی آن ناخالصی های شیمیایی هستند که همین ناخالصی ناچیز میتواند در تغییر رنگ الماس تاثیر بسزایی داشته باشد.
وجود کربن برای تشکیل الماس واضح است اما هر آنچه از کربن ساخته شده باشد، الماس نیست زیرا graphite هم از کربن ساخته شده است اما برخلاف الماس که سخت است، بافت نرمی دارد. آنچه تفاوت الماس با گرافیت را مشخص میسازد، نحوه قرار گرفتن اتمهای کربن در کنار یکدیگر است. به عبارت دیگر ساختار کریستال یک سنگ باعث تغییر ماهیت آن میشود.
زمانی که در پشت ویترینهای زیبای طلا فروشیها در حال قدم زدن هستیم و به جواهرات الماسی که پشت ویترینها میدرخشند نگاه میکنیم، درک این که این سنگهای خارق العاده چه فرآیندی را پشت سر گذاشته اند تا به دست ما برسند برای ما سخت باشد. الماس از زمان شکل گیری تا زمانی که به دست مشتریان برسد فرآیند پیچیدهای را طی میکند. الماس عموما در عمق 120 تا 200 کیلومتری زمین در حرارت و فشار بسیار بالا شکل میگیرد. حداقل فشاری که برای تشکیل الماس نیاز است حدود 45 bar و دمایی که لازم است حدود 900 تا 1300 درجه سانتیگراد است. اگر این شرایط فراهم باشد، مراحل اولیه تشکیل الماس آغاز و کربن موجود شروع به تبدیل شدن به الماس میکند.
امروز الماس از معادن مختلفی استخراج میشود که شاخصترین استخراج کننده و ارائه دهنده آن کشور آفریقای جنوبی است. تجارت الماس یکی از پر رونقترین تجارتهای جهان است که بخش مهمی از اقتصاد کشورهای تولید کننده آن را تشکیل میدهد.
ویژگی های الماس چیست؟
الماس ویژگیهای بسیاری دارد که آن را نسبت به دیگر سنگهای تزئینی شاخص نموده است. این ویژگیهای خاص از روند پیچیده شکلگیری آن نشات میگیرد. یکی از جالبترین خواص الماس این است که رسانایی گرمایی بسیار بالایی دارد، به طور مثال رسانایی گرمایی آن 5 برابر مس است.
الماس به دلیل ویژگیهای منحصر به فردی که دارد، علاوه بر صنعت جواهرسازی در صنایع دیگر نیز کاربرد دارد که از جمله آن می توان به صنعت ساخت ابزارآلات صنعتی اشاره نمود. الماس سختترین سنگ طبیعی است که فشردگی بسیار بالای آن باعث گردیده تا به این آسانیها سائیده یا شکسته نشود. به همین دلیل از آن در تولید ابزارهای برش یا موارد ساینده برای تراشکاری و پرداخت دیگر سنگهای تزئینی و شیشه نیز استفاده میگردد.
الماس که دانهای متبلور از کربن است سختترین ماده جهان محسوب میشود و در مجاورت هوا روانی طبیعی خارقالعادهای دارد. به دلیل کمیاب بودن و قیمت فوق العاده بالای آن دانشمندان در جهان پس از بررسیها و پژوهشهای متعدد نظریاتی درباره ساخت الماس مصنوعی ارائه نمودند که مورد استقبال بسیاری در سراسر جهان قرار گرفت و امروزه از این روش نیز برای تولید الماس استفاده میشود. با ما در ادامه مطلب ” همه چیز درباره الماس ” با ما همراه باشید
انواع الماس
الماس همانطور که پیش تر نیز ذکر شد، به دو نوع طبیعی و مصنوعی موجود است. الماس طبیعی هنوز به عنوان مهمترین سنگ مورد استفاده در جواهرات در حال استفاده است. اما اگر علاقمند هستید درباره الماس مصنوعی اطلاعات بیشتری کسب کنید در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
الماس مصنوعی در دهه 1950 میلادی برای اولین بار تولید شد. دانشمندان در آن زمان توانستند با آزمایشهای فراوان و شبیه سازی فضایی با درجه حرارت و فشار بسیار بالا آن را در فضای آزمایشگاهی تولید کنند. فرآیند تشکیل الماس در طبیعت علاوه بر فشار و حرارت بالا به زمان زیادی نیز نیاز دارد اما با استفاده از فرآیندی آزمایشگاهی به نام ” فشار بالا، دما بالا “ یا ” HP HT “ میتوان زمان تشکیل الماس را به حداقل رساند. اگر قرار باشد الماس طبیعی را با الماس مصنوعی مقایسه کنیم، هیچ تفاوتی بین آنها وجود ندارد اما به الماسی که توسط انسان شناخته میشود لقب مصنوعی میدهند که به همین دلیل قیمت پایینتری نیز دارد.
درجه بندی الماس
برای درجه بندی الماس معمولا از چهار ویژگی استفاده می شود که به 4c معروف است. 4c عبارتند از :
- وزن یا Carat
- رنگ یا Color
- برش یا Cut
- پاکی یا Clarity
درجه بندی الماس بر اساس وزن: واحد اندازهگیری الماس قیراط است. هر یک گرم معادل 5 قیراط است و هر قیراط معادل 100 سوت.
درجه بندی الماس بر اساس رنگ: الماس بیرنگ ارزش بیشتری نسبت به دیگر الماسها دارد.
درجه بندی الماس بر اساس برش: شهرت الماسها به براق بودن، زیبایی و قدرت برش آنها نیز بستگی دارد.
درجه بندی الماس بر اساس پاکی: منظور از پاکی در الماس، عاری بودن از هر نوع ناخالصی درونی یا سطحی است.
کاربرد الماس در جواهرسازی
الماس در صنعت جواهرسازی جهان کاربردهای بسیاری دارد. الماس سالیان متمادی است که به عنوان مهمترین سنگ در صنعت جواهر محسوب میگردد. بازار جواهراتی که از الماس ساخته میشوند به تنهایی بالغ بر 30 میلیارد دلار ارزش دارد و این در حالی است که بازار دیگر سنگهای جواهرسازی روی هم 10 تا 12 میلیارد دلار ارزش دارد.
امروزه در ساخت جواهرات پر کاربردی چون حلقه، انگشتر، گردنبند، دستبند و گوشوارهها از الماس استفادههای متعددی میشود و همچنان پرکاربردترین سنگ در جواهرسازی محسوب میشود و رقیبی در حد خود ندارد. جواهراتی که از الماس ساخته میشوند این قابلیت را دارند که به دلیل درخشنگی و زیبایی بالا با هر لباسی ست شوند و قابل استفاده باشند. در هنگام کار با الماس باید نهایت دقت را به خرج داد و کاملا محتاط عمل کرد زیرا خاصیت شکاف پذیری الماس بالاست و اگر کوچکترین بی دقتی در برش آن صورت گیرد، به دو نیم تقسیم میشود.
کاربرد الماس در صنعت
یک چهارم الماس هایی که استخراج می شوند قابلیت استفاده در جواهرسازی را دارند و مابقی برای استفاده در صنعت مورد استفاده قرار میگیرند. احتمالا برای شما هم پیش آمده است که نام مته الماسه به گوشتان خورده باشد. از الماس در صنعت برش و حفاری استفادههای فراوانی می شود، به طور مثال در حفر چاههای نفت و گاز از متههای حفاری دارای الماس ایتفاده می شود، زیرا دوام بالا و برندگی فوق العاده این ماده باعث بالا رفتن کارایی متهها میشود. الماس کاربردهای صنعتی دیگری نیز دارد که از جمله آن میتوان به قطعات اپتیک، ساخت قطعات موتور جت و بعضی از ابزارهای دندان پزشکی اشاره نمود.
خواص الماس
الماس نیز مانند دیگر سنگهای موجود در طبیعت، خواص خاص خودش را دارد که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
افزایش عزت نفس به همراه بالا بردن تحرک و شادابی
تقویت انرژیهای درونی
تمیز نمودن و نگهداری الماس
برای تمیز نمودن و براق کردن الماس بهترین راه شستشوی آن با آب ولرم و صابون و در نهایت نیز خشک کردن آنها با یک پارچه نرم است. در استفاده از شویندههای دیگر باید دقت بالایی به عمل بیاید زیرا ممکن است سطح الماس با بعضی شویندهها واکنش نشان داده و به آن صدمه وارد نماید. توصیه این است که جواهراتی که در آنها الماس به کار رفته است را در مکانی جدا از بقیه جواهرات نگهداری کنید و اگر مقدور است آنها را درون پارچهای پیچیده و در جعبه جواهرات قرار دهید.
تفاوت الماس با برلیان چیست؟
با گذشت زمان اصطلاحات اشتباهی در میان مردم جای میافتد که گاها همهگیر هم میشود. یکی از این اشتباهات استفاده از نام برلیان برای سنگهای تزئینی زیورآلات است. برلیان از کلمه انگلیسی brilliant سرچشمه گرفته است که در حقیقت نام یک برش بر روی سنگ الماس است. تراش برلیان به منظور بالاتر بردن جلوه و درخشندگی سنگ الماس انجام میشود. به یاد داشته باشید برلیان فقط نام یک نوع از برش است که بر روی دیگر سنگهای قیمتی نیز اجرا میشود. اگر مقاله ” همه چیز درباره الماس “ برای شما مفید بود، دیگر مقالات ما را نیز مشاهده فرمائید: